Haptonomie gaat over voelen en contact maken met jezelf en de ander. Iedereen voelt, maar is gewend om meer of minder gebruik te maken van het gevoel. In ons dagelijks leven wordt er vaak een beroep gedaan op ons denken en moeten we presteren. We vertrouwen dan ook meestal meer op ons denken dan op ons gevoel. Luisteren naar de signalen van jouw lichaam en dat wat je voelt, is je dan minder bekend (geworden). Dit kan zich vroeg of laat vertalen in allerlei (psychische of lichamelijke) klachten. Haptotherapie helpt je om het voelend contact met jezelf te (her)vinden en te ontdekken wat je voelt. Je gaat aan den lijve herkennen wat je patronen zijn. Je krijgt inzicht in jezelf. Wie ben jij, waar loop je tegenaan in het leven en in de relaties met anderen en wat zijn jouw kwaliteiten? Door de signalen van je lichaam (weer) te gaan ontdekken en er naar te gaan luisteren, kun je groeien in de richting van steeds meer jezelf worden en het (terug)vinden van jouw eigen beweging. Haptotherapie is geen aangeleerde manier om het anders te gaan doen. Er ontstaat als vanzelf een veranderingsproces.
Haptotherapie is op vele gebieden toepasbaar. Zowel bij lichamelijke als psychische klachten.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Lichamelijke klachten die door spanning veroorzaakt worden, zoals angst- en paniekklachten, hyperventilatie, chronische of terugkerende pijn, chronische vermoeidheid
- Leren om in contact te komen met eigen gevoelens en hier uiting aan te geven
- Vraagstukken omtrent persoonlijke ontwikkeling
- Stress, onrust, gevoel van leegte, overspannenheid, burn-out
- Moeite met grenzen (h)erkennen en aangeven
- Je onzeker voelen
- Niet goed meer weten hoe je jezelf kunt zijn
- Somberheid, depressie
- Verslaving
- Ontdekken wat er gebeurt in contacten met anderen (privé of in werksituaties)
- Verwerken van verlies (van gezondheid, werk of een dierbare)
Mocht je meer willen weten over de mogelijkheden van haptotherapie of als je andere vragen hebt, neem dan gerust contact met me op.